Інші назви: сапота, саво, чіку, ахра, ламут.
Опис:
дозрілий плід саподілли м’який з соковитою м’якоттю бурого кольору. Всередині є
кісточки. Розміром саподілла переважно до 5 см в діаметрі, витягнута, з
коричневою шкіркою.
Походження: саподілла родом з лісів Мексики, сьогодні з метою експорту вирощується
в Індії, Індонезії та Малайзії, на Шрі-Ланці.
Вживання: перед вживанням розріжте фрукт вздовж на
чотири частини, дістаньте кісточки. Молочний коктейль з саподілою є дуже
популярним в Азії.
Зберігання: якщо плід ще твердий, його варто залишити на пару днів при кімнатній
температурі, зберігати дозрілу саподіллу краще до 2 днів у холодильнику.
Корисні властивості: у м'якоті саподілли міститься танін, що
має протизапальну, противірусну, антибактеріальну та антипаразитарну дію. Свіжа
стигла саподілла є гарним джерелом мінералів, таких як калій, мідь, залізо –
вони є необхідними для міцного здоров'я, оскільки задіяні в усіх процесах в
організмі людини. У косметології поширене масло саподілли.
Калорійність: 83 ккал на 100 г.