Опис:
папайя за формою нагадує велику витягнуту грушу, довжиною близько 15 см. Колір
шкірки може бути від зеленого до ніжно-жовтого. М’якоть папайї за консистенцією
нагадує м’якоть гарбуза, а за смаком найбільше схожа на мікс гарбуза та
солодкої дині. Всередині м’якоті міститься велика кількість маленьких кісточок.
Походження: Батьківщиною папайї є країни Південною Америки. Експортери – Індія, Бразилія та інші тропічні країни.
Вживання: перед вживанням можна почистити
папайю від шкірки та кісточок, м’якоть порізати кубиками та прибрати в
холодильник на годину. Або ж розрізати папайю навпіл, прибрати кісточки та
порізати дольками.
Зберігання: якщо папайя тверда, а її шкірка більше зеленого, ніж
жовтого кольору, папайю можна лишити на 2-3 дні при кімнатній температурі,
після цього папайю можна зберігати в холодильнику ще кілька днів.
Корисні властивості: папайя є низькокалорійним
фруктом з високим вмістом корисних вітамінів та мінералів. Дуже цінується
папаін, фермент у м’якоті, що допомагає травній системі засвоювати м'ясо і
позбавлятися від розладів шлунка. Завдяки високому вмісту клітковини
плоди папайї допомагають знизити рівень холестерину в крові, а завдяки
антиоксидантам – уповільнюють процес старіння клітин. Досі між лікарями ведуться суперечки щодо користі чи
шкоди папаіну та латексу, що є в папайї, для здоров’я вагітної. Аби
перестрахуватися і бути спокійними, ми рекомендуємо на щасливі дев’ять місяців
відмовитися від папайї, а вітаміни отримувати з інших фруктів.