Інші назви: мангустин,
мангостин, гарцинія, мангкут.
Опис:
плоди мангостана округлі, діаметром 3.5-7.5 см,
покриті товстою гладкою шкіркою темно-лілового кольору. Мангостан має
характерну «шапочку» з твердих пелюстків. Під шкіркою знаходиться соковита біла
м'якоть, що складається з 4-8 зубчиків.
Походження:.мангостан родом з Південно-Східної
Азії. Сьогодні його експортують Таїланд, М'янма, Малайзія, Індія, Шрі-Ланка,
Філіппіни, Колумбія.
Вживання: перед вживанням потрібно
розрізати шкірку мангостана по «екватору», не зачепивши зубчики м’якоті.
Всередині зубчиків можуть бути кісточки.
Зберігання: найкраще зберігати мангостан у холодильнику
до 3 днів.
Корисні властивості: мангостан завжди високо
цінувався у Східній медицині. До його складу входять такі корисні речовини, як
фосфор, кальцій, вітаміни В і С. Нещодавні дослідження науковців виявили в
плодах мангостана велику кількість ксантонів – органічних сполук, що здатні
протистояти мікробам, грибкам та вірусам. Крім цього, ксантони в фармакології
широко використовуються для збереження гнучкості суглобів, зміцнення функцій
імунної системи, поліпшення розумового здоров'я. У 2002 році було виявлено, що один з ксантонів,
гарцинон E, перевершує за своєю антираковою дією шість найсильніших
хіміотерапевтичних засобів.
Калорійність: 72 ккал на 100 г.