Опис:
плід кокосової пальми покритий шаром волокон і в діаметрі досягає 10-30 см,
вагою 0,5-1,5 кг. Під шкаралупою знаходиться шар їстівної м'якоті білого
кольору і невелика кількість солодкуватої рідини - кокосової води.
Походження: кокос є корінним жителем Індонезії, Шрі-Ланки, Таїланду. Звідти ж,
переважно, експортується.
Вживання: аби розбити кокос, вдарте кілька разів
молотком в одне з трьох «очей» кокоса — шкаралупа має тріснути. Під нею м'якоть, яку можна їсти
ложкою, порізати тонкими брусочками або потерти на терці. В звичайному кокосі є
трохи кокосової води, яку можна вилити в чашечку та випити.
Зберігання: зберігати кокос бажано до 7 днів
в прохолодному місці.
Корисні
властивості: вода
і м'якоть кокоса мають відмінну антимікробну і протизапальну дію. Плід дуже
корисний для серця, що пояснюється наявністю насичених (але корисних) жирів,
які нормалізують холестерин і попереджають атеросклероз. Завдяки клітковині
стимулюється гарна діяльність шлунку. Також кокос, говорять науковці, стримує
зріст пухлин.
Калорійність: м’якоть - 354 ккал на 100 г, кокосова вода 17
ккал/100 грам.