Інші назви: китайський аґрус, актинідія.
Опис: ягода ківі має овальну форму,
близько 5 см в діаметрі. Тонка коричнева
шкірка покрита волосками. М'якоть зелена соковита і кисла, з безліччю дрібних
темних насінин.
Походження: дикоросле ківі родом з Китая, але ці
плоди дуже дрібні і не такі смачні. Звичне ж нам ківі було виведене в Новій Зеландії
і там отримало свою назву на честь птаха-символа цієї країни ківі. Сьогодні
плід експортується Китаєм, Новою Зеландією, Італією та Чилі.
Вживання: перед вживанням можна зняти з ківі шкірку,
порізати м’якоть кружечками або кубіками. Також можна розрізати навпіл і їсти
м’якоть ложечкою.
Зберігання: якщо ківі ще тверде, його можна
покласти на кілька днів при кімнатній температурі. Стигле ківі можна зберігати
до тижня в холодильнику.
Корисні властивості: фрукт ківі містить багато
вітаміну С, вітаміни А, Е, К. Покращує зір, попереджає цукровий діабет. Лікарі
радять вживати ківі для профілактики і лікування раку та серцевих захворювань.
Дуже корисний під час вагітності. Корисне ківі і для краси - допомагає зберегти
шкіру гладкою та пружною, відтерміновує появу зморшок.
Калорійність: 61 ккал на 100 г.