Інші назви: старфрут, зоряний фрукт, зоряне
яблуко, тайська назва ma-fuang
Опис: плоди карамболи соковиті і хрусткі,
8-10 см у довжину. Їхня головна особливість - незвичайна форма. В поперечному
розрізі карамбола має вигляд п'ятикутної зірки. Смак цього фрукта може
варіюватися від кисло-солодкого до солодкого в залежності від сорту. Шкірка
фрукту їстівна.
Походження: родом карамбола з Південно-Східної
Азії. Сьогодні найбільшими експортерами є Шрі-Ланка, Індія, Індонезія.
Вживання: перед вживанням зрізати верх та низ карамболи, за бажанням можна
зрізати куточки. Порізати карамболу «зірочками». Часто фрукт використовують у джемах, салатних заправках, смажать
його і подають як гарнір.
Зберігання: при
кімнатній температурі фрукт бажано зберігати не довше 3 днів. В холодильнику
карамбола може лежати до тижня.
Корисні
властивості: містить
багато вітамінів, зокрема С1, В1, В2, В5, та мінералів. Втамовує спрагу і
знижує артеріальний тиск, підвищує захисні сили організму (за рахунок вітаміну
С), а завдяки магнію виводить з тканин надлишок рідини.
Калорійність: 35 ккал на 100
г.